Bare… gi f…! del 3
Det jeg liker best med de 3 prinsipper, er simplisiteten.
Mind – den immaterielle kraften som ligger bak alt liv. Du ser den immaterielle kraften i alt rundt deg.
Conciseness - vår evne til å registrere at vi lever, at det er en link mellom det immaterielle og det materielle. I denne bloggen er conciseness relevant fordi det peker mot vår evne til å se hva som er våre tanker, selv om de ser ut til å være virkeligheten.
Thought – vi tenker alle sammen, og det er det som gjør at vi har opplevelser. Av og til ser det det ut som det vi tenker ikke er en tanke, men virkeligheten
Vi er født i balanse. Når man ser på ett spebarn, tenker man ikke ”det han/hun trenger er coaching eller psykolog eller noe slikt”. Vi er født i balanse. Den ubalansen vi eventuelt møter, kommer av tenkingen vår. Eller hvordan vi reagerer på dritt som skjer.
Jeg liker utrykket ”innate health”, medfødt helse, fordi det peker mot noe jeg etter hvert ser på som en kjensgjerning: Du kan ikke miste din mentale helse. Den er medfødt, og kan ikke mistes. Den kan være godt skjult av tanker som virrer rundt. Du kan gå deg vill i dine egne tanker, men under tankene ligger din mentale ro.
Når jeg skriver mentale helse, tenker jeg ikke på en diagnose, men mental velvære. Vi tenker av og til på ting som gir oss mental stress, som tar oss vekk fra velvære. Det kan være tanker om manglende tid, sceneskrekk, forventninger vi tror våre omgivelser har til oss.
Når det gjelder en ting som manglende selvtillit, er det ett resultat utelukkende vår tenking. Du er født med selvtillit. Hvis du ikke tenker at du mangler selvtillit, har du selvtillit.
Ting du har opplevd eller gjort, er i dag ett minne. Men ved hjelp av tankene dine kan hendelsene reise i en tidsmaskin, og du får de samme følelsene i dag, som du hadde når hendelsen skjedde. Det er vel der posttraumatisk stress kommer fra. Uansett – det er bare minner – ting som har skjedd i fortiden.
Fortiden har eksistert, fremtiden kommer til å eksistere, det er bare her og nå som eksisterer.
Vi sendte ut noen flyers i forbindelse med kurset vi skal holde. Jeg fikk en mail om at det må da være mulig å lage en flyer som ikke inneholder banning. Jeg tror vel ikke så mange tenker på Gi f… som banning, men Ok – senk skuldrene, ikke ta det du tenker så alvorlig – det er bare tanker, Gi f…!
Bare… gi f...! del 2
I denne bloggen vil jeg dvele litt ved hva som kan holde oss tilbake. I neste blogg knuser vi veggene på innhengningen. Hvis du vil gå direkte til knusingen, skjer det her
Å tvile på seg selv - hvis du sitter i denne innhengningen, er du tynget av tvil om dine evner. Du gjorde det bra på jobbintervjuet – er du sikker på at du svarte ærlig? Hva er det du leser? Vil det bidra til din intellektuelle og sjelelige vekst?
Frykt – hvis man stoppes av vegger av frykt, blir verden mindre. Ting som hadde vært morsomt å gjøre, blir ikke gjort på grunn av frykt. Kanskje man har en drøm om å synge med på en scene med storbank, men stoppes på grunn av sceneskrekk. Kan ikke reise på grunn av flyskrekk. Eller forlate leiligheten på grunn av sosial angst.
Kreativitetsmangel – her er det dødt! Det skjer bare ingen ting, og ikke på en bra måte. Ikke som en spirituell tomhet, hvor alt kan skapes. Mer som en gravplass, hvor ingenting vil vokse.
Alvorlighet – her er det livløst! Snill pike syndromet. ”Husk å leve til beste for deg selv, din familie og alle de rundt deg, til enhver tid.” Du må ta din karriere på alvor, fordi det er det som er ryggraden i samfunnet. Finn fornuftige fritidssysler slik at du lever sykdomsfri og ikke belaster samfunnet unødvendig. Bostedet ditt må holdes i en slik stand at det ikke blir en skamplett i nabolaget.
Historien – alle har en historie. Ting vi har gjort i fortiden som vi angrer, eller andre har gjort noe mot oss som de bør angre. Hendelser i fortiden kan reise med tidsmaskin via tankens kraft. En hendelse i fortiden, som vi kanskje har glemt i mellomtiden, kan få samme følelsesmessige kraft som den hadde for alle de årene siden, ved at vi tenker på den.
Perfeksjonisme – det blir aldri bra nok! Slitsomt..
Bare forskning er sant – I denne gruppen finner du alle de som ikke tror det er sant før en komité eller forskergruppe har sagt det sant. Her er det ingen plass til magi og universets uutgrunnelighet. Den amerikanske forskeren, professoren og forfatteren Robert Sapolsky sa engang ” When doing science … be very careful and very certain before pronouncing something to be the norm – because at that instant, you have made it supremely difficult to ever again look objectively at an exception to that supposed norm”. Vi har trodd veldig mye rart opp igjennom tidene, og de som har utfordret det som kollektivt er vedtatt som sant.
Mangel på bevissthet – vi er vanedyr. Det er trygt og godt. Men av og til kan det være morsomt å se – hva finnes på den andre siden av gjerde
Bare… gi f...! del 1
Siden vi skal holde ett kurs som handler om å gi litt mer f…, så tenkte jeg at jeg kan skrive noen blogger om det. Hvis du lurer på hva figuren gjør her, kommer jeg tilbake til den i de neste bloggene.
Hvorfor gi f…
Biologisk er vi bygd for livet slik det var i gamle, gamle, gamle dager. Når det som utløste stressresponsen var en sabeltanntiger eller ett annet rovdyr som ville spise.. vel oss. Eller når vi ikke hadde spist på veldig lenge, og måtte klare å nedlegge en mammut, uten andre våpen enn flint økser og spyd. I den moderne verden stresser vi over trafikken, tidsklemma om vi har manglende selvtillit.
Forskjellen på de to typene stress, er at den første tidsbestemt hendelse, fysisk hendelse. Når du har en tiger etter deg, slutt med det du gjør og kom deg i sikkerhet. Den andre er ikke tidsbestemt og den er ikke fysisk, vi kan gruble over manglende tid, hva som vil skje hvis vi ikke får orden på vår selvtillit, eller våre barns selvtillit, hva skjer når olja tar slutt, hva med ozonlaget..
Kroppen skjønner ikke forskjellen på de to, og stressresponsen (fight or flight responsen), som frigjør frie radikaler, kjører nonstop. Det er ikke bra for oss, og kan gi forskjellige sykdommer, dårligere resultater av fysisk aktivitet og annet dritt.
I den neste bloggen kommer jeg til å skrive litt om forskjellige typer innhengninger - tanker som kan holde oss fanget.
Metaforen om de to ulvene.
Dette er en av mine favorittmetaforer for hvordan livene våre skapes innenfra og ut, ikke utenfra og inn:
En indianer satt og snakket med sitt barnebarn. Han sa:
I alle menneskers hjerte er det to ulver som sloss. Den ene er ond. Den er sint, truende, misunnelig, sorgtung, arrogant, selvopptatt, overlegen, full av løgn og egoisme.
Den andre er god. Den er glede, fred, kjærlighet, lek, ro, ydmykhet, velvilje, empati og tillit.
Hvilken ulv vinner? spurte barnet
Den du forer, sa den gamle mannen.
Jeg kunne tenke meg å invitere deg til å vurdere disse veiblokkene som står i veien for ro og glede:
- Inbille deg deg verste. Bekymring er misbruk av fantasi.
- Innbille deg at du har gjort en feil
- Tenke som ett offer
- Å leve i fortiden eller fremtiden
Hvilken ulv forer du?
Hva med epigenetikk og healing?
Født sånn eller blitt sånn? Er det miljøet eller genene som påvirker oss. Det er ihvertfall delvis epigenetikk. Epigenetikk er enkelt sagt læren om hva som slår gener av og på.
Alle blir vi født med en litt forskjellig genetikk. Hvis gensettet er registeret i en bok, blir vi alle født med litt forskjellig register. Men ingen bruker hele registreret. Hva er det som bestemmer hvilke ord i registeret vi bruker? Det er en ny forskning som heter epigenetikk.
Vår opplevelse av stress stammer i hovedsak fra handlingene til det sympatiske nervesystemet. Når vi møter en trussel, reell eller oppfattet, pumper det sympatiske nervesystemet stresshormoner i blodet (primært adrenalin, noradrenalin, og kortisol) som setter kroppen og sinnet i en tilstand av økt beredskap. Det er en prosess som ofte refereres til som fight-or-flight responsen og en som er utformet for å forbedre våre sjanser til å overleve i en potensielt farlig situasjon, for eksempel å bli jaget av en sabeltanntiger. Når du eventuelt har overlevd angrepet, slår stressresponsen seg av.
Utfordringen er at mye av det som stresser oss i dag, har en karakter av å være statisk. Dermed slår ikke stressresponsen seg av men blir stående på. Vi stresser over å stå i blikø, forskjellige tidsklemmer og kanskje vi skal holde en tale.. Hvis fight-or-fight er aktivert over tid, vil kroppen begynne å slå av gener som skulle vært på og skru på gener som skulle vært av.
I videoen over snakker Dan Jones blandt annet om at kvinner som hadde posttraumatisk stressforstyrrelse etter 9/11 og ble gravide, førte de genetiske endringene videre til sine barn. Barna ble mindre dyktige til å håndtere stress enn andre barn.
Det positive er at det er reversibelt. Så hvis du skrur av stressresponsen, vil gener som skulle vært av skru seg av og gener som skulle vært på, skru seg på.
Så hvordan skru av stressresponsen? Du kan jo lære deg Mindfullness, Yoga, Meditasjon, lese en bok, se på solnedgangen eller bare vite at alt stress kommer innenfra. Du er ikke stresset av det du tror stresser deg. Du er stresset av tanken på det. Jeg synes Michael Neill snakker bra om det i videoen under, det begynner på 5:35.
Å jobbe mot perfeksjon eller være perfekt.
Jeg hadde mange utfordringer med tankene mine i barndommen, tenårene og langt opp i tjueårene. Det er vel ikke spesielt unikt, det har veldig mange. Det tok meg ganske mange år før jeg fant ut at dette må jeg gjøre noe med. Det var ikke før i slutten av 30 årene. Retningen jeg så i var NLP.
I flere år, etter jeg begynte å se i retningen av personlig utvikling og NLP, sa jeg "endre hvordan du tenker, og livet ditt vil endre seg". Det så ut som det er en god idé. Fordi tankene dine bestemmer følelsene dine, følelsene bestemmer ytelsesevne og ytelsesevne bestemmer resultat.
Det er veldig langt fra det å si “endre tankene dine, så endrer du livet ditt” og å si "det har ingenting å si hva du tenker”. Tanker kommer og går. Vi tenker mellom 30 000 og 100 000 tanker om dagen, de fleste tankene er skult for oss. Hvis vi ikke henger oss opp i tanken, vil den forsvinne. Av og til legger vi merke til det vi tenker, hvis det er en negativ tanke begynner vi av og til å lure på om vi er i ferd med å bli gale.
Så finnes det mange tenknikker du kan benytte for å endre det du tenker. Det er raskt og nyttig. Fordi hvis du sliter med noe, er det på grunn av hva du tenker om det du sliter med. Endre det du tenker, og din opplevelse vi erdre seg. Men, og det er ett stort men, du tenker veldig mange tanker i løpet av en dag. Hvis du skal styre det du tenker, blir det mye jobb, og det er ikke bærekraftig i lengden.
Det spiller inger rolle hva du tenker. Du kan ha en hvilken som helst tanke, hvis du ikke fokuserer på den, så vil den forsvinne. Er du nervøs før en prestasjon? Du trenger ikke å tenke det. Fokuser på prestasjonen, så vil nervøsiteten forsvinne etterhvert. Det er noe veldig behagelig å vite at tankene dine er ikke viktige. De ligger der, som bakgrunnmusikk.
Du trenger ikke å jobbe mot perfeksjon, du er perfekt.
De 8 feltene i god helse
Joseph Mcclendon III
I 2009 var jeg med på Anthony Robbins UPW (Unleash the power within). Det ble presentert av Anthony Robbins og en som heter Joseph Mcclendon. Jeg bestemte meg for å gå på Joseph’s kurs «Next Step», i januar 2010. Før kurset fikk jeg beskjed om å sette ett mål for kurset - hva ville jeg oppnå. Mitt mål var å finne ut hva han gjør for å holde seg i den formen han er i. Bildet på venstresiden er vel tatt rundt da, og han var 57 år gammel.
Hvis du har vært på noen av de kursene, brukes litt av tiden til å gå gjennom andre ting du kan delta på. Denne helgen var det z-factor. Jeg hadde bestemt meg for ikke å delta, men så begynte salgstalen... Det som skulle gjennomgås, var hva han drakk, spiste, tenkte, trente. Kort sagt, alt han gjorde for å holde seg i form og frisk. Så jeg ble sittende og se på målet mitt, og tenkte enten deltar jeg på dette kurset, ellers tar jeg ikke målene mine seriøst... (Egentlig har vel jeg aldri tatt målene mine veldig seriøst, men nå hadde jeg begynt med NLP, og skulle gjøre det skikkelig)..
Så i 2010 og 2011 var jeg med på Z-factor. På kurset gikk vi gjennom de åtte feltene for ett vitalt liv. De er; luften vi puster, vannet vi drikker, maten vi spiser, tankene vi tenker, ordene vi sier, hvordan vi beveger oss, målene vi setter, søvnen vi tar.
Når jeg kom hjem, koblet jeg det sammen med ett annet verktøy som brukes mye i NLP, livshjulet. Det er ett hjul, delt inn i kakestykker. I hvert kakestykke setter man inn ett livsfelt som virker viktig for å ha ett fullverdig liv, for eksempel økonomi, samliv, spiritualitet, utdannelse osv. Så går man gjennom alle feltene en og en og setter opp hvor fornøyd man er med det feltet nå, fra 1-10. Tanken er at ved å «blåse» opp hjulet, vil man bli mer fornøyd. Jeg byttet ut økonomi, samliv osv, med feltene for å leve ett vitalt liv.
Nå ser jeg det litt annerledes, siden min forståelse av hvordan virkeligheten skapes har endret seg . Mer om det i andre blogger og resten av siten. Stikkordene er; det skapes innenfra og ut, ikke utenfra og inn. I går fikk jeg bilde nedenfor i hodet. Når du tenker klart, med lite støy eller stress, vil mye av hjulet løse seg selv.
Puster - lungene er smalere oppe enn nede - så hvis du puster med «brystkassa» bruker du bare en liten del av lungenes kapasitet. Når du har ett klart sinn med lite stress, vil du normalt puste riktigere, siden defaulten er å puste riktig. De fleste puster riktig når de ligger og slapper av..
Drikker - vann er det sunneste du kan drikke. Andre ting vi kan drikker er avtagende sunt i forhold til vann. Vi vet hva som er sunt og hva som er usunt. Jeg finner at når jeg har lite stress, trekkes jeg mot å drikke vann.
Spiser - jeg sverger ikke til noen av kurene som er der ute - for eksempel raw food, steinalderdietten eller lavkarbo. Jeg vet hva som ikke er sunt, og begrenser inntaket av det. Robert Youngs pH-mirakel har jeg litt i bakhodet. For å forenkle det - grønnsaker er base, det andre er syre. På ett seminar med Robert Young fortalte han at en av symptomene på en for syrlig kropp, er betennelser i kroppen. Jeg har siden 13-14 års alderen hatt kronisk betennelse i spiserøret, og tenkte «her er det kanskje en sammenheng»... Det jeg spiste og drakk på den tiden var veldig syre, melk (ja, det er base, men det skjer en reaksjon i kroppen så virkningen er syre), kjøtt, Cola, lite fisk og lite grønnsaker. De siste årene har jeg snudd mot en mer base diett (mer fisk og grønnsaker) - det ser ut som det hjelper.
Tenker - det er dette feltet mesteparten av denne siten er viet. Hvor mye koster det norske bedrifter at deres ansatte ikke er i flytsonen? Hvor mange utfordringer i samliv, skole arbeidsplass kunne vært unngått hvis «folk flest» visste litt mer om hvordan den subjektive virkeligheten skapes. Innenfra og ut, ikke utenfra og inn. For å lese mer om hva min filosofi bygger på, se her.
Sier - det er her jeg har merket størst forskjell på meg selv de siste årene. Tidligere tenkte jeg endel på positiv selvsnakk. Gjennom de siste årene har jeg funnet ut at når jeg har lite stress, snakker jeg positivt. Når jeg har mye stress og er på ett dårlig mentalt sted, snakker jeg negativt. Når jeg merker at jeg er på ett dårlig sted, hører jeg ikke så godt etter hva jeg sier.
Mål - problemet med mål er at målet i seg selv selv gjør at man blir mer fraværende. Det ett mål sier er hvor man vil være, i fremtiden. Det vil si ikke her og nå, men der, om ett år. Og for å være der om ett år, må man være der, om 6 mnd, der om 3 mnd osv. Kanskje man ikke trenger ett kart for å vite hvor man er, hvor man skal og veien dit. Kanskje man heller har behov for en GPS - den viser hvor man er, så kan man bestemme hvor man vil og bruke sansene sine for å finne den beste veien.
Beveger deg - det viktigste er å finne noe du liker å gjøre. Jeg tror grunnen til at så mange melder seg inn i treningsstudio i januar og melder seg ut senere på året eller blir passiv medlem, er at man egentlig ikke liker den formen for trening. Dermed må man motivere seg til å trene - det blir slitsomt i lengden.
Søvn - Joseph Mcclendon sover 4 timer i døgnet. Søvn er kroppens måte å heale seg selv på. Det vil mange kjenne igjen fra at hvis du er syk, sover du mer. Jo sykere du er, jo mer søvn trenger du.
Jeg tror det blir noen oppfølgingsblogger på denne bloggen, noen oppskrifter og den slags
Hjernen - avdelingen for spesialeffekter
Har du lagt merke til at av og til endrer humøret seg uten at noe har endret seg? Det er fordi hjernen er en mester i spesialeffekter.
Den enkleste måten å overkomme hindringer, er å forstå hvordan hver enkeltes virkelighet skapes. På samme måte som din forståelse av hvordan en bil fungerer, vil bestemme din evne til å reparere biler, og din forståelse av ernæring vil påvirke din evne til å velge sunn mat, vil en forståelse av hvordan sinnet fungerer og skaper din virkelighet bestemme din evne til å skape resultater som betyr noe for deg.
Distinksjon:
Utenfra inn vs Innenfra og ut
Vår opplevelse av livet er skapt fra innsiden ut, men det ser ofte ut som om det er skapt fra utsiden inn. Det er fordi vår opplevelse av livet er mindre som å se gjennom søkeren på et kamera, og mer som å se gjennom ett kaleidoskop. Data strømmer igjennom våre sanser, vi skaper en opplevelse fra innsiden ut:
Innenfra og ut: Vi lever alltid i følelsen av det vi tenker. 100% av det vi føler, kommer av det vi tenker, fra innsiden og ut.
Utenfra og inn: Det ser ofte ut som om våre følelser kommer fra det som skjer rundt oss. Denne illusjonen kan være overbevisende, men det er ikke slik det fungerer.
Historien er full av slike illusjoner:
Sykdom spres med lukt vs sykdom spres med virus og bakterier. Man trodde at sykdom spres med lukt. Det så slik ut – der det luktet vondt, ble folk syke. Nå vet vi at det var en illusjon – 0 % av sykdom spres med lukten, selv om det ser slik ut.
Flat klode vs Rund klode: Før i tiden trodde folk at jorden var flat, fordi det så slik ut. Men den har aldri vært flat, den har alltid vært rund. Selv når det ser ut som den er flat.
Jorda i sentrum vs sola i sentrum: Folk pleide å tro at sola gikk rundt jorda, fordi det ser slik ut. Men solen har aldri gått rundt Jorden. Jorden går rundt solen 100% av tiden, selv når det ser ut som den ikke gjør det.
Vår erfaring vil alltid å være generert fra innsiden ut, 100% av tiden.
Når vi begynner å se i retningen av hvor følelser kommer fra, og ser at de kommer innenfra, endres alt. Og det er veldig lett å falle for illusjonen, jeg har gjorde det i hele i går, i dag så verden annerledes ut igjen.
Hvis vi tror at våre følelser kommer fra noe annet enn våre tanker, kompliserer det vår evne til å nå våre mål.
Transformativ coaching
Vi kan plassere coaching i 3 kategorier:
Endre en spesifikk situasjon - Det er en coach som (eller veileder, terapeut eller venn) som hjelper med en spesifikk situasjon. Det kan være utfordringer med en person på jobben, eller å lykkes med et jobbintervju eller hjelpe med å holde seg motivert til å endre livsstil.
Endre ett spesifikt livsområde - Det kan være vi ikke er så interessert i å endre en spesifikk situasjon - vi er mer interessert i å endre en livssituasjon. Da kan coaching/ veiledning innen for eksempel helse, samliv, salg være nyttig. På dette nivået går man gjerne fra inaktiv til aktiv, fra frykt til selvtillit.
Global endring - Den ultimate formen for endring er transformering. Det vil si en gjennomgripende endring i hvordan vi ser på verden, oss selv og oss selv i verden. På dette nivået er det ikke nok å endre en følelse eller utvikle en egenskap. Det er det grunnleggende «selvet» vi vil endre. Når vi gjør det, endrer vi hvordan vi ser på alt.
Nivå 1 og 2 - tradisjonell coaching foregår i hovedsak på den horisontale dimensjonen - coachen bistår mennesker i å komme fra punkt A til punkt B. Det er vel og bra - i tillegg viser det seg at varig, bærekraftig endring nesten alltid skjer i den vertikale dimensjonen - en utdypning av klientens eksistensgrunnlag, noe som gir større tilgang til kreativitet, inspirasjon og visdom.
En av forutsetningene i transformativ Coaching er at du har den indre visdommen og de ressursene du trenger for å føle seg lykkelig i livet ditt - nå. Coaching hjelper deg å avdekke dine ønsker og bistår slik at du ikke star i veien for deg selv.
Noen ganger er alt som trengs et skifte i perspektiv, en ny måte å se situasjonen. I det øyeblikket vi ser ting annerledes, enten fordi vi har mer informasjon, eller vi har fått eller annen form for innsikt, er endringen naturlig og uunngåelig. Fra det øyeblikket har du muligheten til å designe livet ditt.
Tilstedeværelse i idrett og andre steder det presteres
"If you make every game a life-and-death proposition, you're going to have problems. For one thing, you'll be dead a lot."
Dean Smith, college basketball coach
Jeg er nok mer enn gjennomsnittlig interessert i sport, og spesielt alpint. I alpint VM, som ble avsluttet i forrige uke, gjorde ikke jentene det så godt som man kunne ønske. Det ble litt snakk med ekspertkommentatorene (Kjetil Andre Aamodt på NRK og Astrid Lødemel på TV2) om hva som bør gjøres frem mot OL neste år. Fokus og bekymringsløs kjøring ble nevnt.
Klart sinn, tilstedeværelse og tilknytning er de tre mentale tingene som peker mot å lykkes innen næringsliv, sport og kultur.
Klart sinn
Det finnes to typer systemer i verden, selvkorrigerende system og system som ikke er selvkorrigerende. Hvis bilen din begynner å streike, vil det ikke hjelpe å la bilen slappe av under ett pledd. Bilen er ikke ett selvkorrigerende system.
Hjernen er ett selvkorrigerende system – den er klar, hvis du ikke fyller den med søplete tanker. Hvis hjernen er fylt med søplete tanker, er den enkleste måten å bli klar igjen – å slappe av. Michael Neill, grunnleggeren av Supercoach Academy og forfatter av blant annet bøkene You can have what you want, Supercoach og The Inside-Out Revolution: Two Things You Need to Know to Change Your Life Forever fortalte en metafor som handlet om det – hvis du har en bolle med grumsete vann, hva er den beste måten å få vannet klart? Å koke vannet eller å la bollen være i fred? Den beste måten er å la bollen være i fred, da vil grumset falle til bunnen og vannet bli klart. Det finnes en del teknikker for å tenke klart – jeg mener det er ett steg i feil retning – det gir deg mer å tenke på – ikke mindre.
Tilstedeværelse
Du er tilstede i situasjonen når du ikke er fraværende. Du er tilstede når du ikke tenker fremover i fremtiden eller bakover i fortiden. Vi trenes mest mest i å bruke den venstre hjernehalvdelen. Den fungerer som en serieprosessor. Den tar informasjon fra fortiden og prosjekterer det ut i fremtiden. Det er den som sier fra når du må dra hjemmefra for å rekke toget. Det er den som planlegger din dag. Den høyre hjernehalvdelen fungerer som en parallellprosessor, den tar informasjon her og nå og kalkulerer hva som kan gjøres – her og nå. Når vi er i den høyre halvdelen, er vi tilstede.
Tilknytning
Sinnet tilknyttes det du retter din energi mot, forutsatt at det ikke fylles av andre tanker (for en alpinist i VM kan det være publikum, det er en sjanse annen hvert år, gi gass, ikke hekte osv). Det ser ut som hvordan vi har det kommer fra omstendighetene rundt oss. Dette er et resultat av «overtroisk tenkning», en misforståelse om hvor våre følelser kommer fra. Det ser ofte ut som våre følelser av stress kommer fra våre omstendigheter, men de er kommer fra vår tenkning i det øyeblikket. Følelser av tilknytning er naturlig for mennesker når ikke andre tanker er i veien. Og hva kommer i veien for tilknytning? Troen at våre følelser kommer fra noe annet enn vår tenkning.
Vårt mentale sinn er ett selvrettende system. Hvis vi lar det være i fred, vil det jobbe til beste for oss. Jo mer du vet om hvordan det fungerer, jo mer fritt vil du la det jobbe. Sinnet ditt vil jobbe til ditt beste, hvis du lar det..